Självförsvarssprayen är utformad för att användas mot ögonen och ansiktet på en angripare.

Töm/spraya hela burkens innehåll mot ögonen. Om angriparen har glasögon spraya mot pannan (så att sprayen rinner ner i ögonen). Håll nere knappen på sprayflaskan ordentligt så att du inte sprayar för löst mot angriparen, gå in för att spraya slut på hela flaskan, du kan ändå inte återanvända den då du inte vet hur mycket som kommer vara kvar. Du kommer inte att döda personen men göra honom/henne förblindad och upptagen av smärtor, vilket kommer att ge dig tid att fly – Det handlar om att köpa sig tid!

 

Tajming är MYCKET viktigt!

Kom ihåg att inte ta upp, sikta och spruta med sprayen förrän du är i en position där du verkligen kan spruta på angriparens ögon. Vänta tills angriparen är inom räckvidd och du vet att spraystrålen kommer att kunna nå hans ansikte och tillfälligt oskadliggöra honom! Målet är att överraska honom eller henneinnan han/hon får en chans att reagera eller tänka. Överraskningsmomentet är av stor vikt.

 

Håll Dina ögon öppna när du sprutar!

Stäng inte DINA ögon när du sprayar! Om din angripare flyttar på sig kan du behöva korrigera spraystrålen. Du ska (helst) tömma burken direkt. Efter att man sprutat med sin försvarsspray, brukar angriparen sluta sitt angreppsförsök direkt (eller inom några sekunder). Då är han/hon tillfälligt blind och nästan hjälplös på grund av okontrollerbar sveda och chock. När angriparen reagerar på sprayen – lämna platsen! Det viktiga nu är att komma i säkerhet.

 

För din säkerhet: använd inte en utsträckt arm när du ska spruta

Lita aldrig på att kunna sträcka ut din arm framför dig mot angriparen för att sedan spruta. Det är inte säkert. Han eller hon kan reagera snabbt och slå din hand åt sidan eller ta din självförsvarsspray! Medan du sprutar gå sakta bakåt från angriparen, detta ger dig lite mer tid att fly och det gör att angriparen dras in i sprayen för han vill komma närmre dig.

 

Övning, övning, övning är det bästa tipset

Allt du ska göra i en skarp situation är att få ut sprayen ur flaskan! Självklart har du kanske inte den tiden på dig att spruta utifrån våra instruktioner – gör ditt bästa! För ditt eget bästa är det bra att förvara din spray på samma ställe varje gång, så att du inte behöver leta efter den när den verkligen behövs. Öva på att försvara dig och försök visualisera ett angrepp där du ”drar fram” sprayen.

Var noga med att du snabbt och enkelt kan komma åt din försvarsspray – alltid!

Summering – Hur jag använder min Självförsvarsspray

1,Ha alltid försvarssprayen i högerhanden (om du är vänsterhänt har du den förstås i vänsterhanden) när du går genom osäkra områden och ha fingret på ”avtryckaren”.

 

2,Om du blir angripen och om du har möjlighet ska du ta ett steg bakåt, bort från angriparen. Se honom/henne i ansiktet.

 

3,Håll ögonen på ditt mål i alla lägen trots att vi har en reflex att blunda när något otäckt och okänt händer.

 

4,Skrik ”STANNA”, ”STOPP”, ”NEJ” etc. riktigt högt och höj samtidigt din vänsterarm som för att dra uppmärksamheten bort från sprayen som du har i din högerhand (om du är vänsterhänt gör du tvärtom)! Att göra detta kommer det förhoppningsvis att förvirra din angripare och ger dig lite extra tid, en välbehövlig fördel.

 

5,När din angreppsman fokuserar på din vänsterarm och kommer emot dig höjer du istället din högra arm (ej helt utsträckt) och sprayar angriparen i ansiktet tills du ser att angreppsmannen blivit förblindad.

 

6,Ta dig bort från platsen omedelbart och sätt dig i säkerhet så fort du kan. Självförsvarssprayen är en tillfällig lösning på problem med överfall och våldtäktsförsök. Har du sprutat överfallsspray i angriparens ögon kommer det att ge dig välbehövd tid att fly.

 

7,Ring 112! Färgen som finns i Självförsvarssprayen möjliggör senare identifiering och gripande av gärningsmannen. Det är viktigt att alltid göra en polisanmälan!

 

 
Det är bra att tänka igenom dessa punkter ofta – som med allt annat ger övning färdighet – det ökar dina chanser att klara dig!

 

Självförsvarssprayen har alltid bäst-före-datum (se botten). Men det kan vara klokt att byta ut din Självförsvarsspray efter 2 år. Sedan kan du använda din gamla Självförsvarsspray för att öva på hur du bäst ska använda den för att maximera dina chanser om du blir överfallen.

Är du förberedd på hur sprayen fungerar och vet hur du ska använda den ökar du dina chanser vid ett eventuellt överfall. Leta t.ex. upp en ansiktsbild på nätet och skriv ut den!  Sätt upp bilden på ett träd eller ett staket med huvudet på ca 180 – 190 cm. Tänk på att ha oömma kläder på dig när du testar din spray då det kan skvätta lite.

 

 

Topplista

 
 
 
 
 
 
Välkommen till Tophead.se. Här kan du fynda mellan massa kända varumärken så som tex Matrix, Loreal, Nashi, Schwarzkopf, Wella, Grazette, Tigi, Lanza, Sexy hair, D:fi, Goldwell,Vison,Moroccanoil, Styl master, Affinage, Kitoko, ghd, GAMA, Revelon, Maria Nila, Fudge och många mer. Frisör produkter till bättre och lägre priser än din lokala frisör.